Att ställa ut katt

Alla raskatter som inte har någon sjukdom och är över tre månader är välkomna på en utställning, likaså huskatter som är över sex månader och har ett huskattsbevis. Som kattägare måste du även vara huvudmedlem i en SVERAK- ansluten kattklubb, till exempel Ryssfolket. 
För att ta reda på var nästa lämpliga utställning går av stapeln är SVERAKs hemsida en bra början. På inbjudan hittar du anmälningstid och vem du ska betala anmälningsavgiften till. Börja med att betala anmälningsavgiften, det är betalningsdatumet som gäller om utställningen skulle bli full.

Därefter fyller du i anmälningsblanketten, finns att hämta på SVERAKs hemsida. Anmälningsblanketten skickas till utställningssekreteraren i din klubb.

Ryssfolkets utställningssekreterare heter Charlotte Bredberg
Gröndalsvägen 80
117 68 Stockholm
073-622 14 88
E-post: charlotte@flaxkatter.se

Utställningssekreteraren skickar sedan anmälan vidare till den arrangerande klubben. Om du vill skicka dina anmälningar via mail så måste du först ge utställningssekreteraren fullmakt att underteckna dina anmälningar. Det gör du genom att fylla i en fullmaktsblankett som finns här (länk till fullmakt) och skicka den till utställningssekreteraren. Då kan du sedan maila dina anmälningsblanketter som bifogad word-fil till henne.

Till vissa utställningar kan man numera anmäla sig direkt online. Här är en instruktion om hur det går till. Onlineanmälan.

Cirka två veckor innan utställningen får du som utställare en bekräftelse på att du har kommit med på utställningen. Bekräftelsen tar du med till utställningen

Alla katter behöver mer eller mindre förberedelser, men ett måste är klippta klor på både fram- och baktassar samt rengjorda öron. Vissa ryssägare väljer att bada sina katter innan utställning medan andra inte gör det, hör med din uppfödare hur du ska göra. Din katt måste även vara vaccinerad och ID-märkt för att få ställas ut. Det gäller vaccination mot kattpest och kattsnuva. De vaccinationsregler som finns är att det måste gå minst femton dagar från vaccinationen innan katten får ställas ut. Vaccination får ej vara äldre än ett år, såvida du inte har veterinärintyg på annat intervall. Utförligare regler finns på SVERAKs hemsida.

Om din katt mot förmodan skulle bli sjuk och du vill ha tillbaka en del av anmälningsavgiften ska veterinärintyg skickas till den arrangerande klubben. Veterinärintyget ska vara utfärdat senast tre dagar efter utställningsdagen.

Utställningsdagen börjar med vaccinationskontroll då en funktionär tittar så att vaccinationerna är i sin ordning. Sedan är det veterinärbesiktning då katten undersöks av veterinär så att katten är frisk. Vidare till incheckningen, det är nu du visar bekräftelsen och katten får sitt nummer och sin burplats.

Buren, med måtten 60x70x60 cm, kläs med burskynke, beskrivning till ett sådant finns på Svenska katters sida om du inte lånar ett av till exempel uppfödaren. På botten av buren lägger du en filt, en fäll eller liknande. Katten brukar även tycka om att ha sin favoritkorg att ligga i. Ta även med matskål och mat, vattenskål samt toalåda och sand.

Håll koll på när det är din katts tur att visas vid domarbordet, i inbjudan står om utställningen är en bära själv eller inte, Vid en bära-själv-utställning bär du, som namnet säger, själv fram katten, är du osäker när katten ska fram kan du alltid fråga domarassistenten men stör inte bedömningen eller domaren.

Efter att bedömningarna är klara säger den utställningsansvarige till när utställarna får lämna utställningen. Tänk på att inte gå tidigare, katten blir då avstängd från utställningar i sex månader. Skriftlig dispens kan sökas för att få lämna utställningen tidigare.

Är det något du undrar över inför att ställa ut är du alltid välkommen att kontakta någon i styrelsen för rådgivning och hjälp.

Läs också noga igenom regler för utställning som du hittar på SVERAKs hemsida.

Kom-ihåg-lista