>

  Blue Print #1, maj 2009    
         
EP Limelight's Nemo DSM  Foto: Ulla Inkeri
Ryssar i rampljuset...
SC Limelight's Pocahontas  Foto: Y Torstensson
   

 

EC Limelight's Kia DSM  Foto: Y Torstensson

 

2008 får väl ändå sägas ha varit ett riktigt ryssår vad gäller utställningar. För första gången på 40 år var det äntligen en russian blue som kammade hem första platsen på SVERAKs Årets Katt-lista fertila vuxna katter i kategori 3. Det var EC Limelight’s Kia DSM som slog till med den prestationen.  Både Kia och EC Romanenko’s Axinja har de senaste åren varit uppe och nosat på topplaceringarna på Årets Katt-listan men först 2008 lyckades det Kia att äntligen knipa förstaplatsen.  Dessutom slog EP Limelight’s Nemo DSM till med en femteplats på kastratlistan och Kia’s dotter SC Limelight’s Pocahontas kom på åttonde plats efter mamma Kia. Också på juniorlistan fanns en ryssflicka med, en tiondeplats av S*Romanenko’s Maxinja Naida JW. Kia var också Årets Senior och Årets BIV-ryss på SVERAKs listor så nog kan vi anse att ryssarna var väl representerade. (Min egen hane EC S*Wynjas Wincent fanns med på en blygsam delad artondeplats, ett litet bidrag men ack så stort för en stolt matte.)

Limelight’s Nemo ägs av Sonny Hansson och Kicka Johansson och är uppfödd av Kenneth Eklind. Han ställdes ut första gången i Malmö 2004 och tog sitt första BIS 2006 som vuxen och fertil. Men som hormonstinn hane hade Nemo lite pälsproblem och var också lite tunn så det var först som kastrat de stora framgångarna började komma. I början tog Sonny och Kicka med Nemo mest som sällskap när de ställde ut dottern Axinja som hade stora framgångar på utställningarna främst under 2006 och dotterdottern Naida. Men plötsligt upptäckte de att Nemo började knipa fler och fler panelplatser. Som kastrat förbättrades hans päls och han fick också ro att äta upp sig lite och plötsligt utvecklades han till en mycket tjusig kastrathane som domarna faller för. Hans underbara temperament är naturligtvis också värt pluspoäng i sammanhanget.

Under 2008 blev Nemo nominerad inte mindre än 22 gånger och slutade alltså som fyra på Årets Katt-listan. I oktober tog han också sitt tionde BIS och blev därmed den andra ryssen i Sverige som kan titulera sig DSM (distinguished show merit). Den första var Limelight’s Kia. Nemo fick som fertil ett flertal avkommor av mycket bra kvalitet. Han har inte bara lämnat skönhet vidare utan också ett fantastiskt godmodigt temperament. Hans mest framgångsrika avkomma är dottern S*Romanenko’s  Axinja som var tvåa på Årets Katt-listan 2006.


Kia firas med champagne på sista utställningen för året, ÄK, 2008.

Limelight’s Kia, ägd och uppfödd av Kenneth Eklind, är dock årets stjärna. Ja för mig är hon den största stjärnan alla år. Kia var en av de första ryssarna jag fastnade för på bild redan innan jag själv skaffade min första ryss. Hon hade en sån fantastisk blick som man bara sögs in i och jag tyckte hon var oerhört vacker redan innan jag hade en aning om att det fanns en rysstandard. När jag sedan själv deltog i min första riktiga utställning så var Kia där och hon var sannerligen inte mindre vacker i verkligheten. Idag vet jag lite mer om rysstandard och utställningar och kan se att Kia inte har alla detaljer perfekta. Profilen är inte helt rak, ögonen kunde ha lite djupare grön färg och kroppen vara lite längre. Men hon har en sällsynt och outstanding harmoni i helhetsupplevelsen som gör att de små inte perfekta detaljerna inte spelar någon stor roll och en ”rysslook” som är svårslagen. Dessutom en underbar pälskvalitet med en perfekt mellanblå färg och ett mycket bra utställningstemperament. Hon är den sanna utställningsdrottningen som vet hur man visar upp sig för att vara till sin fördel.  När assistenterna håller upp henne i panelerna ser man hur hon riktigt sträcker ut sig för att visa hur vacker hon är och ser på domarna med sin intensiva och själfulla allvetande Kia-blick som säger att hon minsann vet att hon är vackrast. Hennes lilla egenhet att slicka både domares och assistenters händer på utställningsbordet är också mycket uppskattad. 

Uppenbarligen tycker domarna också att hon är vackrast. Kias utställningskarriär är minst sagt imponerande. Hennes allra första utställning var i Varberg oktober 2001 i klass 12 då hon blev biv-t. I november var det dags för ryss-special i Fredriksstad (tot 24 ryssar) då hon slog åtta andra i klass 12 och tog hem den särskilda rysspanelen med alla röster utom en. Sitt första bis tog hon i Malmö mars 2002 som junior. På första vuxna i augusti blev hon Box. Hon deltog också i ännu en special med tot 38 ryssar där hon vann rysspanelen. Totalt blev det 62 biv, 56 nom och 30 bis. På årets kattlista blev hon fyra 2005, trea 2007 och etta 2008. Biv i Sverak blev hon 2002, 2004, 2005, 2007 och 2008. Första RUS DSM 2006. På ett halvår tog hon också hem bästa senior i Sverak 2008, 13 förstaplatser av 14 möjliga. Hon blev Årets Ryss i Finland fyra år i rad 2005 - 2008. Årets ryss i Sverige 2002, 2005, 2007 och 2008. Trots alla utställningsframgångar har hon också hittills hunnit få två kullar som gett sex honor och en hane.

En sådan meritlista skaffar man sig inte av en slump. Hon är verkligen en katt på miljonen och den bästa ambassadören en liten ras som russian blue kan ha. Kia är det mycket lyckade resultatet av en  korsning av de bästa skandinaviska linjerna vi har och importerade amerikanska. En sammansmältning som bibehållit den vackra FIFE-typen av russian blue och förfinat den med en förbättrad pälskvalitet och pälsfärg. För mig är Kia det närmaste idealryssen vi har idag och jag är inte alls förvånad över att hon haft sådana otroliga framgångar på utställningarna. Så gott som alla domare har varit mycket eniga i sina bedömningar att Kia mycket väl lever upp till vår ideala FIFE-standard.


En glad pristagare på SVERAKs prisutdelning, Årets Katt. Foto: Per Lindqvist

Nu har Kia pensionerat sig från utställningarna och får vara hemma och ta det lugnt och äta gott utan att behöva tänka så mycket på vikten. (Jag avundas dig där Kia!) Nu lämnar hon över utställningsstafettpinnen till dottern Limelight’s Pocahontas. Säkert kommer vi att få se henne också i många paneler framöver och det ska bli spännande att se hur hon kommer att utvecklas. Hon är fortfarande en ung och inte helt färdig dam men redan mycket vacker och med ett lika fantastiskt utställningstemperament som sin mor .

Förhoppningsvis får vi också så småningom se ett gäng nya små-Kior se dagens ljus. För som avelshona är inte Kia pensionerad ännu. Limelight’s har verkligen levt upp till betydelsen av sitt stamnamn under året och säkert får vi i framtiden också se många ryssar med det namnet i rampljuset. Vi i Ryssfolket är stolta och glada över att ha Limelight’s katter i vår klubb och en Ryssfolkskatt på toppen av listan. Grattis Kia och Grattis Kenneth!

Yvonne Torstensson, S*Wynjas

 

   


Tillbaka