www.ryssfolket.se

  #1, juni 2008    
 

Paragon Blue Virtue Lunar Lullaby, nominerad till panel på WW07. Foto okänd
Cynful's Right on Target, också i panel på WW07. Foto okänd
Paragon Blue Virtue Little Sister, ännu en panelkatt från WW07. Foto okänd.
Maximilian vom Salzbachtal, nybliven EC. Fote E Nielsen
S*Wynjas Wilma (Dimma) Foto E Nilsson
S*Wynjas Wincent nybliven GIC Foto Y Torstensson
S*Romanenko's Anisia (Molly) Foto Y Torstensson
Limelight's Pachama Foto C Öhman
S*Romanenko's Maxinja Naida Foto Kongro

Genomgång av synpunkter på det danska standardändringsförslaget.
Blue Print avslöjar: Falsk lista lämnad till Sverak.
Sedan den här artikeln skrevs har FIFE avslagit det danska förslaget om ändring av vår Russian Bluestandard. Men varför har det inte varit någon öppen debatt? Företrädare för den svenska rasringen valde en märklig väg att i lönndom skicka en protestskrivelse till SVERAK där undertecknarna inte ens fick se det de skrivit under.

Läs mer

Svensk-dansk landskamp i Malmö
Sydkattens utställning i Malmö i april blev för ryssarnas del en regelrätt landskamp där några av de bästa svenska och danska ryssarna möttes. Om segern gick till Danmark eller Sverige kan omtvistas. Halmbylunds Siddharta som gick längst och blev BIS är ju danskägd men svenskuppfödd. Allan Kastberg berättar här om utställningen.

Läs mer

 

 

Profilen
Som uppfödare är det lätt att snöa in på pälskvalitet och ögonfärg m m. Men när man börjar bedöma sina tvåbenta avkommor efter russian bluestandard, har det gått för långt då?

Läs mer

Njurbäckeninflammation
Tandköttsbesvär är en vanlig åkomma hos många katter. Men det gäller att vara uppmärksam då en inflammation i tandköttet kan vandra iväg och få rent katastrofala och t o m fatala följder.

Läs mer

Russian Blue Klubben - en klubb endast för sällskapskatter?
RBK och deras tidning Ryska Posten har under 2007 undergått en märklig förändring. Vid ett flertal tillfällen har publicerats falska och djupt kränkande omdömen om våra korthårsdomare. Skribenter anser att domarna inte kan standarden, att de låter fel katter vinna och att de dömer efter CFA-standard. Redaktionen låter ibland helt oerfarna skribenter framföra dessa synpunkter i strid mot medlemmarnas uttryckliga vilja sedan decennier tillbaks. T ex har en av skribenterna inte varit på utställning mer än fem gånger och anser sig ändå kunna mer än domarna. Man lägger ner Årets Ryss, en tävling som under decennier varit en drivande kraft för att få rasen utställd och känd hos allmänheten och potentiella kattungeköpare. Styrelsen föreslår nya stadgar som enbart syftar till att få bort kritik mot sina egna misstag. Klubben struntar i lagen när man ägnar sig åt kommersiell verksamhet i stället för att ideellt jobba för rasen.

Läs mer

Ryktet om den skandinaviska typens död...
Hur illa ställt är det egentligen med den s k skandinaviska rysstypen? Är den så hotad av den amerikanska typen att den riskerar att försvinna?

Läs mer

"Mer typ och färg... "
Många reagerar på den senaste tidens utspel i framför allt rasringens klubbtidning Ryska Posten. Här kommer ännu ett inlägg i debatten om typ och färg.

Läs mer

Drömprinsen
En sann drömprins kan som bekant uppenbara sig i de mest oväntade skepnader. Kanske också i form av en liten ryss på knappt tre och ett halvt kilo...

Läs mer

Russian black?
I bl a Australien förekommer ryssarna i fler färgvarianter än den blå. Men vad är det som händer i Danmark?

Läs mer

Ninja - tejpfetishisten
Katter i allmänhet brukar väl älska räkor, skinka och andra godsaker. Men hos Molotovs finns det en liten tejpfetishist. Dock är det ju inte så nyttigt för små kattmagar och det kan lätt bli till en prövning för hussar och mattar.

Läs mer

"Åtta ord med två betydelser"
Ibland kommer det synpunkter och lustigheter som inte alls har med katter att göra, förutom att avsändaren är i högsta grad involverad i kattsvängen. Här ett exempel.

Läs mer

Parningspriser
Det verkar som om ryssarna halkat efter när det gäller ersättning till avelshanarna. Redaktören har gjort en jämförelse med andra raser.

Läs mer

Farväl Fazer Fantastrix
Alla kommer vi till den dagen när det blir dags att säga farväl till en kär vän. Det är förstås fruktansvärt jobbigt men det bästa sättet att tacka en älskad kompis är ju att låta honom eller henne slippa när livskvaliteten tagit slut.

Läs mer


I nästa nummer ?
Blue Print är främst till för Ryssfolkets medlemmar och blir till stor del vad medlemmarna gör den till. Bidra gärna med egna artiklar eller bilder. Skriv ditt eget debattinlägg, berätta om din katt, en utställning du varit på eller något annat som ligger dig varmt om hjärtat med ryssen i centrum. Kanske är du inte själv så glad i att skriva men skulle vilja läsa om något speciellt, låt då vår redaktör veta det. Skicka ditt bidrag till
blueprint@ryssfolket.se Och glöm inte att skicka med bilder på din katt!

S*Romanenko's Axinja Foto E Rasehorn
Utställningsstatistik 2007
 Läs utställningsstatistiken.

Inte bara Ryssfolket har utställningsframgångar!

Ovan Limelight's Pachama (Mackan) nybliven BIS i Skellefteå. Foto C Öhman

 

Såhär roligt är det på utställning i Norge.
Foto Hans Ljunggren

 

Andra har roligare i Norge. Sveriges första JW S*Romanenko's Maxinja Naida Foto Kongro
Läs mer

 


Webbansv. anm:
Artiklarna
Visas bäst i
Textstorlek: Mellan


Ansvarig utgivare:
Magdalena Feldt

Redaktör:
Kenneth Eklind